Кътник на 4000 години доказва бактерии, които причиняват кариес. В

...
 
Кътник на 4000 години доказва бактерии, които причиняват кариес. В
Коментари Харесай

Кътник на 4000 години доказва бактерии, които причиняват кариес

 

Кътник на 4000 години потвърждава бактерии, които предизвикват кариес. В останките от зъби, открити във варовикова пещера в графство Лимерик, Ирландия, откривателите откриват „ невиждано количество “ ДНК на стрептококус мутанс  – тип бактерия в човешката уста, която предизвиква кариеси.

Смята се, че моларите са принадлежали на човек от бронзовата ера.

Екипът открива и други типове микроби, свързани със болести на венците, в това число Tannerella forsythia.

Кътник на 4000 години потвърждава бактерии, които предизвикват кариес

На базата на разбори учените съумяват да реконструират геномите – цялостен набор от генетичен материал на античните бактерии.

Изследователите са на мнение, че изследването им ще помогне да се разбере по какъв начин се е развивала хранителния режим на хората през вековете, изключително по отношение на потреблението на захар.

Според тях е „ извънредно рядко “ да се открие стрептококус мутанс в проби от антични зъби, защото тази бактерия създава киселини, които предизвикват кариес, само че също по този начин и разгражда ДНК.

Изследователите настояват, че изискванията в пещерата, която е хладна, суха и алкална, може да са спомогнали за „ изключителното опазване “ на ДНК на бактериите.

„ Бяхме доста сюрпризирани да забележим такова огромно количество разновидности в този зъб на 4000 години. Това е извънредно рядко срещано изобретение и допуска, че този човек е бил изложен на висок риск от развиване на кариес директно преди гибелта си “, споделя Лара Касиди от дъблинския Тринити колидж.

Изследователите считат, че „ огромното обилие “ на ДНК на бактерията в корена на един зъб може евентуално да демонстрира също дисбаланс или нарушаване в микробната общественост в устата.

Те споделят, въз основата на ДНК разбор, че двете бактерии са се трансформирали фрапантно от бронзовата ера до през днешния ден. Според тях любовта на човечеството към захарта през последните години може да е оказала „ прекалено огромно въздействие “ върху тяхната еволюция.

Стрептококус мутанс е в положение да въздейства върху захарите от храните, попаднали в зъбите, с цел да създава киселини. Това разрешава на тази бактерия да „ се развива “, като й преимущество пред други сходни типове бактерии, допълват откривателите.

Археолозите следят нарастване на зъбните кариеси в скелетни остатъци, когато хората са почнали да се занимават със зърнопроизводство, само че зъбният кариес е станал доста по-разпространен през ранния актуалния интервал, почнал към 1500 година

Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР